Stig Östlund

lördag, januari 29, 2011

Den anhållne och våldtäktsmisstänkte läkaren i Eskilstuna hade en varning sedan tidigare.


Lukman Haj Ersan
Läkaren Lukman Haj Ersan (bilden) gripen för sexbrott
–  Jag tror att den här personen fick en varning 2002. Det var på grund av något som hade att göra med olämpligt uppträdande mot en kvinnlig patient, säger Per-Anders Sunesson, tillsynschef vid Socialstyrelsen, till nyhetsbyrån TT.
I slutet av 2008 fick Lukman Haj Ersan lämna sin anställning vid Örebro läns landsting. Förhandlingschef Roland Hennerdal berättar varför:
– Vi hade synpunkter på hans sätt att närma sig patienter. Det var det som gjorde att vi avslutade hans anställning, säger han till Sveriges Radio Örebro.
Det  handlade  om en nu 67-årig kvinna som ombads ta av sig byxorna. Därefter gled han in med handen innanför trosorna och började fingra henne i slidan. Kvinnan var där för ont i hälen
Landstinget Sörmland kontrollerade både referenser från mannens senaste två arbetsplatser och kontaktade Socialstyrelsen innan han anställdes på vårdcentralen i Eskilstuna. Landstingsdirektör Karin Welin har ingen bra förklaring till varför landstinget ändå inte fick reda på tidigare anmälningar och misstankar.
– Jag måste självklart be någon att vi omgående ser över våra rutiner för alla våra verksamheter när det gäller rekrytering så att vi ser till att de är bättre fungerande över hela linjen, säger hon till Sveriges Radio Sörmland.
Lukman Haj Ersan, är nu anhållen misstänkt för våldtäkt på en patient i Eskilstuna och sexuellt ofredande i Örebro. Han nekar till brott. Lukman Haj Ersan som är född 1971 kom till Sverige 1989.

Bloggarkiv