Stig Östlund

tisdag, januari 11, 2011

En somalisk kvinna luras - jojomensan

En 38-årig somalisk kvinna som sökte asyl i Storbritannien på grund av att hon blivit gruppvåldtagen i hemlandet visade sig bo i Sverige och här ha inkasserat över en halv miljon kronor som hon använde till att konsumera lyxvaror och semestra i Afrika.

Amina Muse dömdes i dag till fyra och ett halvt års fängelse i Harrow Crown Court för bedrägerier mot såväl den svenska som den brittiska staten av vilka hon sammanlagt lurat till sig drygt 2,5 miljoner kronor.
1995 flyttade Muse, som också använt sig av namnet Ayan Abdulle, till Sverige och tilldelades permanent uppehållstillstånd och levde ett “bekvämt” liv.
Detta räckte dock inte, så hon tog sig till Storbritannien för att söka asyl även där. I sin ansökan angav hon att milismän stormat och plundrat hennes familjs hem i det krigsdrabbade Somalia den 1 december 1998 på grund av att hon tillhör en minoritetsgrupp.
- De öppnade eld mot oss och sedan bröt de sig in i vårt hus med våld. De sköt mina bröder Asad och Burhan till döds. De dog direkt i vår närvaro, påstod hon.
Utredare misstänkte dock att Muse hade kenyansk bakgrund och lyckades ta reda på att datumet i stället var då hon födde ett av sina sex barn i Sverige.
Mellan juni 2004 och maj 2010 inkasserade Muse totalt £261,358 (2,8 miljoner svenska kronor) i försörjningsstöd, handikappbidrag för ett av hennes barn och vårdnadsbidrag för henne själv. Detta inkluderade barnbidrag, skattelättnader för barn och bostadsbidrag från diverse lokala myndigheter.
Domare Stephen Holt uttryckte sin starka avsky för Muses cyniska och ohederliga utnyttjande av asylsystemet och ser bedrägerierna som professionellt planerade.
- 1995 kom du och din familj, som den var då, till Sverige under namnet Abdulle och du gavs svenskt pass och dina barn gavs svenska pass. Du hade, som jag förstår det, ytterligare två barn i Sverige och ett i Danmark och du beslutade i juni 2003 att komma till det här landet under namnet Amina Muse som juryn, vilket jag är väldigt nöjd med, avslöjade som fullständigt falskt.
- Du ansökte om asyl i det här landet och i din långa redogörelse för asyl angav du fruktansvärda illdåd som du och din närmaste familj råkat ut för, som mord och våldtäkt av några av de närmaste och käraste under tiden du levde i bekvämlighet i Sverige på bekostnad av svenska skattebetalare. Dokumentet var fullständigt falskt.
Andrew Evans, åklagare i fallet, sa till rätten att Muse baserat sin asylansökan på en välgrundad rädsla för förföljelse om hon återvände till Somalia. Utöver morden på hennes två bröder sa hon att hennes systerdotter blivit våldtagen, torterad och slagen. Själv hade hon blivit gruppvåldtagen medan hon var gravid i tredje månaden, vilket ska ha resulterat i missfall. Men juryn lade ingen tilltro till hennes påståenden.
Domare Holt sa även till Muse att hon hade utnyttjat det brittiska asylsystemet som grundas på ‘goodwill’. Detta gjorde du för att tjäna så mycket pengar som möjligt i en professionell bluff, sa han, och påpekade att hennes tilltag skadar tilltron till människor som verkligen behöver och förtjänar asyl.
Jag hör bevis om att du flugit fram och tillbaka mellan Sverige och London och tagit semestrar i Afrika, fortsätter Holt. Totalt tog du omkring £261,358 från de brittiska skattebetalarna och har inte visat någon slags ånger över huvud taget.
I utredningen samarbetade brittiska och svenska myndigheter. Muse kan inte utvisas då hon är brittisk medborgare, något inrikesministeriet nu ska ta en närmare titt på. - Daily Mail /Politisk Inkorrekt

Bloggarkiv