Stig Östlund

lördag, januari 01, 2011

Företag vägrar betala för arbetsmiljöbrott

Verkstadsarbetaren förlorade tre fingrar i arbetsplatsolyckan. Arbetsgivaren PartAB i Kalix godtog inte företagsboten på 200 000 kronor. Nu har åklagaren väckt åtal.

Det var hösten 2009 som verkstadsarbetaren Torbjörn Nilsson bockade plåt i en kantpressmaskin vid arbete på PartAB i Kalix, rapporterar Norrbottens-Kuriren.
Vid arbetet kom Torbjörn Nilsson åt en fotpedal så att överstålet i maskinen slog ned över hans händer med 65 tons presskraft. Han skadades så svårt att tre fingrar fick amputeras.
Arbetsmiljöverket, AV, utredde olyckan och kom fram till att maskinen saknade ljusridåer. En säkerhetsanordning som gör att pressen inte slår igen om ljusstrålen bryts.
AV beslutade om företagsbot på 200 000 kronor. Men PartAB vill inte godta företagsboten.
Nu har åklagaren väckt åtal med rubriceringen arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. I februari blir det rättegång i miljödomstolen i Östersund.
- Det känns märkligt att PartAB inte accepterar boten. Det var ju ett klart fall, som jag ser det. Man känner sig misstrodd - ingen vidare julklapp att få det här i brevlådan, säger Torbjörn Nilsson till Norrbottens-Kuriren.

Bloggarkiv