Stig Östlund

söndag, januari 09, 2011

Irak-general: Stockholm var "andramål" för Abdulwahab

Den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab och de andra som ska ha tränats på ett terrorläger i norra Irak kan ha haft i uppdrag att i första hand slå till i USA. Om de inte lyckades ta sig till USA skulle svensken – tillsammans med en egyptier – i stället genomföra ett attentat i Västeuropa.


Tre månader innan  Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm ska han ha fått terroristträning i Mosul i norra Irak. De uppgifterna har den irakiska säkerhetstjänsten fått fram i förhör med gripna al-Qaida-ledare, berättade i fredags chefen för Iraks myndighet för terrorbekämpning, general Zia al-Kanani, för tv-kanalen al-Arabiya.

I en intervju i Expressen i dag avslöjar generalen fler uppgifter som framkommit i förhören. Han uppger att Taimour Abdulwahab och de andra deltagarna i träningslägret ska ha haft i uppdrag att slå till i USA eller England före nyår.
- De fick order av al-Qaida-ledare att själva välja andra måltavlor i Europa om de misslyckades att ta sig till USA, säger Zia al-Kanani till Expressen.
Antiterrorchefen säger samtidigt att Taimour Abdulwahab tillsammans med en egyptier "var utvalda till uppdraget i Västeuropa". Informationen som kom fram i förhören skickade de irakiska myndigheterna vidare till USA, men inte till Sverige.

Bloggarkiv