Stig Östlund

fredag, januari 07, 2011

Kopter

Efter bombningen mot en kyrka i Alexandria där 23 kristna förlorade livet skärpte egyptiska säkerhetsstyrkor bevakningen. DN.se ringde författaren och journalisten Augustin Erba, som befinner sig på tillfälligt besök i Kairo, för att höra hur våldet och hoten påverkat kopternas julfirande, som sker i dag. /Dagens Nyheter

DN:s samtal med Augustin Erba: http://www.dn.se/nyheter/varlden/nervos-stamning-i-koptiska-kairo

Jag misstänker att jag inte är ensam om att knappt veta något om kopterna. Men Wikipedia ställer upp och ger mig (oss?) i alla fall grundkunskaper: "Kopter är en benämning som avser den kristna befolkningen i Egypten, främst medlemmar i Koptisk-ortodoxa kyrkan och Koptisk-katolska kyrkan. Antalet kopter är svårberäknat, och officiella siffror varierar mellan 7 och 15 miljoner, och de utgör därmed omkring 9 procent av Egyptens befolkning. Koptiska dog ut som levande språk för flera århundraden sedan och är numera endast ett liturgiskt språk. Kopterna, vilka har ett språkligt och etniskt band till de forntida egyptierna, har numera arabiska som sitt modersmål.

Etymologi
Ordet ”kopter” har kommit till de europeiska språken från den klassiska arabiskans qubṭi (قبطي), ett ord som syftade på egyptier i allmänhet, och i sin tur ett lån från koptiskans kubti." /Wikipedia

Man (jag iaf) blir mycket nyfiken på de nu så aktuella kopterna. En bok om religioner jag har handlar om mycket, men innehåller inte ett endaste ord om kopter. En gammal Nordisk Familjebok från 1952 som jag har,  har dock en spalt ägnad åt kopterna, bl.a.: Kopter ha sedan den arabiska erövringen isolerat sig från det muhammedanska folkelementet--- Koptiska kyrkan, en fortsättning av den gamla monofysitiska kyrkan i Egypten, bildades på 500-talet--den styres av en patriark med säte i Kairo---Liturgien påminner om den grekisk-katolska---"

Wikipedia om den koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige:
"den koptisk-ortodoxa kyrkanr ett i Sverige registrerat kristet trossamfund inom den orientaliska traditionen i den ortodoxa kyrkofamiljen. Koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige har funnits sedan början av 1980-talet.[1] Det finns omkring 2.000 personer[2] i Sverige som omfattar koptisk tro, varav de flesta kommer från Egypten. Flertalet bor i Stockholmsområdet, en del bor i Göteborg och ett fåtal i Malmö.

Den första koptiska kyrkobyggnaden i Sverige ligger i Midsommarkransen i Stockholm, Jungfru Maria och Sankt Paulus kyrka, vilken köptes och invigdes 1993. Församlingen i Stockholm grundades i mitten av 1980-talet. Det finns en kyrka, Sankt Guirguis kyrka, i Agnesberg i Göteborg och sedan 2009 också en, Sankt Minakyrkan, i Södertälje".


Wikipedia tipsar också om en bok för oss nyfikna:
"Erik Lindberg (redaktör): Sankt Markus' efterföljare - koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, Moderna läsare, Älvsjö 1983, ISBN 91-526-1092-6"

Biskop Anba Abakirs

Dagens Nyheter av den 24 april 2009:

Nordens kopter har fått en biskop. Efter decennier av väntan har deras böner och vädjanden blivit hörsammade: påven Shenouda i Kairo har utsett biskop Anba Abakir till att leda flocken i norr. Dagen har träffat den förste koptiske biskopen i Skandinavien.
Redan efter tre veckor är Anba Abakirs dator fylld till brädden med bilder. Bilder från gudstjänster och informella möten. Från tåg- och busstationer, kyrkolokaler och privata hem. Porträttbilder och gruppbilder. En knappt överskådlig mängd ansikten - som skrattar och ler in i kameran eller är koncentrerade på tillbedjan.
Anba Abakir fotar alla han träffar. Men framförallt församlingsmedlemmarna. Han fotar sina andliga barn.
-Jag måste lära känna dem alla. Därför fotograferar jag dem. Det hjälper mig att memorera deras ansikten, säger den förste biskopen för det dryga tusentalet koptisk-ortodoxa i Norden.".

Om det engelska ordet 'coptic' används vid googlandet kan man nog hitta något intressant.

Bloggarkiv