Stig Östlund

måndag, januari 17, 2011

Risk för diabetes kan minska genom att ta fler steg

Swedish:
Att öka antalet dagliga steg håller inte bara vikten under bättre kontroll utan kan också kopplas till förbättringar i insulinkänsligheten, enligt en ny studie.
Nu kommer ytterligare belägg för att fysisk aktivitet är en bra metod mot övervikt och fetma.
Det är australiensiska forskare som försett 592 medelålders invånare i Tasmanien med en stegräknare och sedan analyserat hur eventuella förändringar i antaget steg kan återspeglas i olika hälsorelaterade parametrar.
Slutsatsen är att de personer som ökat antalet dagliga steg från den första testperioden år 2000 till den andra testperioden 2005 också hade minskat i vikt och förbättrat sin insulinkänslighet.
Tusen extra steg var kopplat till en minskning i vikt med 0,08 BMI-enheter och en förbättrad insulinkänslighet med 1,38 enheter enligt indexet HOMA.
När forskarna korrigerade för förändringar i BMI blev förändringen i insulinkänslighet icke statistiskt signifikant, vilket antyder att denna förändring berodde på minskning i fettvävnad.
Studien publiceras i tidskriften British Medical Journal.

Orginalstudien:   http://www.bmj.com/content/342/bmj.c7249.full

Tack Dagens Medicin





Ja,  belägg kommer nu nästan dagligen för att fysisk aktivitet är en bra metod mot övervikt och fetma och god hälsa över huvud taget. Ändå är man nästan ensam i motionsspåret eller på cykelbanan.
Men kanske många är i motionslokaler där man måste betala för sig? Dumt tycker jag då man kan motionera gratis ute i Guds fria natur. F.ö anser jag att det också går väldigt bra att motionera utan pannband, senaste modellen av sportskor och stans dyraste sportjacka; stegräknare kan man också lätt vara utan. Den enda kostnaden - fast sådan - då gamla kläder duger, är till  en relativt lättmanövrerad mp3-spelare.

Bloggarkiv