Stig Östlund

torsdag, januari 20, 2011

Sugpropp och ansiktsmask räddade fler med hjärtstopp


Överlevnaden kan förbättras vid hjärtstopp genom att livräddaren använder två olika hjälpmedel under hjärt-lungräddningen, enligt en ny studie från USA.
– Det här är otroligt spännande data, säger Leif Svensson, verksamhetschef för prehospitalt centrum på Södersjukhuset i Stockholm och ordförande i det svenska HLR-rådet.


Med hjälp av två apparater kan det gå att
 förbättra effekten av hjärt-lungräddning.
 Foto: Advanced Circulatory Systems.


I studien lottade amerikanska forskare ambulanspersonal till att använda antingen konventionell hjärt-lungräddning eller den nya metoden där hjärt-lungräddningen utförs med hjälp av två apparater.
Bland patienter som fått hjärtstopp utanför sjukhus och som fått behandling med den nya metoden hade 9 procent överlevt med god neurologisk funktion efter ett år. Motsvarande siffra i kontrollgruppen som fått konventionell behandling var 6 procent.
Med hjälp av två apparater kan det gå att förbättra effekten av hjärt-lungräddning. Foto: Advanced Circulatory Systems.
Den nya metoden innebär dels att ett handtag sugs fast på patientens bröstkorg. Det gör att livräddaren aktivt kan lyfta upp bröstkorgen efter varje kompression,
vilket därmed förbättrar det venösa återflödet till hjärtat.
Dessutom sätts en särskild mask över patientens ansikte. Masken minskar luftflödet till lungorna under bröstkompressionerna, vilket minskar trycket i bröstkorgen och därigenom ska ge ett bättre blodflöde.
Tidigare studier har visat att apparaterna inte förbättrar överlevnaden när de används var för sig. Men i den nya studien gav alltså en kombination av bägge metoderna en positiv effekt.
Leif Svensson anser att det dock behövs mer studier innan metoden kan införas i klinisk praxis.
– Teknikerna har redan testas av ambulansorganisationer i Sverige i både liten och stor skala. Så detta finns tillgängligt i landet. Nu måste vi nogsamt beakta de här spännande resultaten. Kanske kan man testa att kombinera metoderna för att nå bättre resultat, säger han.
Den aktuella studien, som publiceras i tidskriften Lancet, har finanseriats av National Institutes of Health samt företaget Advanced Circulatory Systems.

Läs abstract till studien:  http://www.lancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2810%2962050-8/abstract

Bloggarkiv