Stig Östlund

måndag, januari 17, 2011

Tunisien, turistparadiset med regeringsförtryck i bakgrunden

När bakgrunden till politiska händelser förefaller lite suddiga för mig, brukar jag läsa vad SVT:s politiske kommentator Bo Inge Andersson skriver. Som nu i Tunisienfallet.
Jag tar mig här  friheten att publicera hela hans kommentar på SVT-sidan:

Tunisisk protest med "västliga" förtecken?
Hela arabvärlden oroas
Det som händer i Tunisien är ett hot hela arabvärlden. Åtskilliga odemokratiska regimer känner en stor oro att protesterna ska sprida sig. Tunisien kan bli första brickan som faller i en dominoeffekt.
Vad vi kan förstå kräver inte oppositionen en "gudsstat" som lösning utan en demokrati av västlig typ.
Oron finns i Algeriet - där demonstrationer redan har ägt rum - och i länder som Jordanien och Egypten.
Det som sker är unikt för arabvärlden. Däremot har vi sett liknande i ett muslimskt land, Iran (som ju inte är arabiskt).
Oroligheterna i Tunisien oroar hela arabvärlden Det som är annorlunda med Tunisien är att det inte ser ut att i första hand vara en protest med religiösa förtecken. Visserligen har den diktatoriske presidenten Ben Ali förföljt oppositionella med hänvisning till religiös extremism och terrorism.
Annorlunda i Tunisien
Men Tunisien har varit annorlunda. Ben Ali har förtryckt landet sen han tog makten i en oblodig kupp för 23 år sen. Samtidigt har det varit - bredvid Libanon - arabvärldens kanske "västligaste" land.
Det har på ytan varit ett lugnt land, ett turistparadis. Regimens förtryck har då och då uppmärksammats, men regimen har länge fått härja i skymundan.
I 23 år har president Ben Ali styrt "turistparadiset" som en diktator Orsakerna till oroligheterna nu är ytterst höjda livsmedelspriser. Det är därför typiskt for oron i arabvärlden att man i Jordanien precis har sänkt priserna för att hindra protester som i Tunisien.
Men bakom protesterna i Tunisien ligger ett mycket större missnöje. Det är fackföreningar, artister, studenter som protesterar. Det är välutbildade som visar sitt missnöje. Trots en god ekonomisk utveckling har klyftorna ökat och arbetslösheten drabbat stora grupper ungdomar i Tunisien.
Usla regimer
Det är liknande problem som finns överallt i arabvärlden - i kombination med usla regimer.
Det är också - med tanke på landets tämligen "västliga" orientering - ett missnöje med landets politiska efterblivenhet. President Ben Ali har inte hittat någon annan lösning än att skjuta på demonstranter och nu införa undantagstillstånd.
Utan fanatism?
Frågan är om detta blir en start för liknande rörelser i andra länder. Den stora frågan är också om proteströrelsen, både i Tunisien och i övriga arabvärlden, i detta fall kan ske utan religiös fanatism

Bo Inge Andersson, utrikeskommentator, SVT

bo_inge.andersson@svt.se

Tack SVT och Bo Inge Andersson

Ja, en eventuell dominoefekt med Tunisien som första brickan talas det om runt hela världen. Det¨återstår att se, men spännande är det.

Bloggarkiv