Stig Östlund

torsdag, juli 31, 2014




The House of Representatives just took a vote -- and it wasn't to raise the minimum wage, put in place equal pay, create jobs, or reform our broken immigration system.

Instead, the Republican-controlled House of Representatives just voted to sue the President for using his executive authority. This lawsuit will waste valuable time and potentially millions of taxpayer dollars.

This is the least productive Congress in decades. And instead of doing their job, they are suing the President for doing his.

The President is committed to making a difference for the millions of hardworking Americans trying to do right by their families and communities. While Republicans in Congress continue to waste taxpayer money, this President is going to keep doing his job.

NEJM

This Week at NEJM.org | July 31, 2014
www.nejm.org

NEJM-video:



onsdag, juli 30, 2014

Oacceptabla hot mot fackliga antirasister

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/oacceptabla-hot-mot-fackliga-antirasister_3787406.svd

USA


Climate change research goes to the extremes

http://www.northeastern.edu/news/2014/07/climate-change-research-goes-to-the-extremes/

Grondona har avlidit


Presidenten i det argentinska fotbollsförbundet (AFA) Julio Humberto Grondona (1931-2014), en fotbollens storhet har avlidit 83 år gammal.
Bland andra har Maradona - på bilden tillsammans med Grondona - skickat kondoleanser. 

Perseid Meteors vs the Supermoon



July 28, 2014: Every year, sky watchers and summertime campers circle on their calendars a few key August nights—the 11th, 12th and 13th. These are the dates of the annual Perseid meteor shower, which rarely fails to please those who see it.

This year they're adding a note: "supermoon."

During the second week of August, the biggest and brightest full Moon of the year will face off against everyone's favorite meteor shower—and the outcome could beautiful.












Since 2008, the Perseids have produced more fireballs than any other annual meteor shower. The Geminids are a close second.

måndag, juli 28, 2014

Läker såren sakta men säkert efter tyvärr avslutade VM

Det börjar att röra på sig lite vad gäller storfotbollen  och
den 24 augusti är det dags för första omgången i La Liga 2014/15:
         
             

I denna blogg blir det som vanligt La Liga vi kommer att främst följa men naturligtvis tittar vi regelbundet på tyska Bundesliga också. Men även lite på Premiere League, de sydamerikanska högsta serierna med koncentration på den argentinska  och vår egen Zlatans del av godiset vill vi och kan vi inte heller glömma bort. 
           
                                            
                                           

                                            
                                       

                                            
                                       

                                            
                                       

                                            



söndag, juli 27, 2014

Alzheimerdrabbade ges inte samma rätt som andra sjuka







Samhällets kostnader för demenssjukdomar skenar. Samtidigt får bara en tredjedel av alla drabbade en fullständig utredning. Forskningsbidragen är små, och än så länge kan inte en enda person med Alzheimers sjukdom botas. Det är hög tid för förändring, skriver minnesforskare tillsammans med Alzheimerföreningen.

Samhällets kostnader för demenssjukdomar skenar. Samtidigt får bara en tredjedel av alla drabbade en fullständig utredning. Forskningsbidragen är små, och än så länge kan inte en enda person med Alzheimers sjukdom botas. Det är hög tid för förändring, skriver minnesforskare tillsammans med Alzheimerföreningen.

Alla ska ha lika rätt till vård och omsorg. Hur många gånger har vi inte hört detta stolta uttalande från politiker och tjänstemän?

Problemet är att uttalandet bara stämmer för vissa patientgrupper. De som drabbas av cancer eller hjärt-kärlproblem får stora resurser, och det är bra. Men den tredje stora folksjukdomsgruppen, patienter som har drabbats av Alzheimers sjukdom eller någon annan demenssjukdom, har inte samma rättigheter som de andra.

Förutom att det är inhumant att blunda för en stor patientgrupp bör kostnaderna intressera byråkrater och politiker. Nyligen presenterade Socialstyrelsen en undersökning som visar att samhällets kostnader för demenssjuka har ökat drastiskt och nu är uppe i hisnande 63 miljarder årligen. Det är faktiskt mer än vad cancer, hjärta-kärl och stroke kostar tillsammans.

80 procent av kostnaden för demens­sjuka ligger på kommunernas vård och omsorg. Kommunerna är i högsta grad beroende av att landstingens vårdapparat sköter sitt arbete, men det gör den inte enligt en av Socialstyrelsen nyligen genomförd utredning. Varför får inte alla demenssjuka en fullständig diagnos? Sanningen är att bara omkring 30 procent av alla alzheimersjuka får en fullständig minnesutredning och symptomlindrande läkemedel. Påståendet är inte vårt. Det kommer från Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm. Det är första gången någon ansvarig erkänt dessa katastrofsiffror.

Förutom att många demenspatienter och anhöriga inte får svar på vad som är fel måste den kommunala vården och omsorgen ta hand om en orimligt stor andel patienter med vaga eller inga diagnoser alls.

Socialstyrelsen har konstaterat att primärvårdens andel av diagnosen Demens UNS är oacceptabelt hög och måste åtgärdas. Skulle vi i Sverige acceptera att 50 procent av cancerpatienterna som söker till primärvården fick diagnosen Cancer UNS? Knappast! UNS står nämligen för Utan Närmre Specifikation. Med diagnosen ”Cancer UNS” skulle en patient varken kunna ges kirurgi eller strålning, eftersom man inte skulle veta var cancern satt. Demens UNS försvårar möjligheten att ge rätt omsorg och bemötande därför att demenssjukdomarna är så olika. En sådan ”icke-diagnos” utesluter också symptomlindrande läkemedel.

Av de 63 miljarder som demenssjuk­domarna kostar samhället är utredningar och läkemedels­behandling en försvinnande liten del, faktiskt bara en enda procent. Det handlar alltså inte om några jättesatsningar för att radikalt kunna förbättra situationen för de demenssjuka. Ökar vi antalet utredningar och läkemedelsförskrivningar kommer vi att förlänga kvarboendet hemma och även minimera riskerna för att dyra psykofarmaka sätts in inom våra vårdboenden för att hålla demensdrabbade utan riktig diagnos och vård lugna. Jo, det har Socialstyrelsen också konstaterat att man gör i alltför hög grad.

Det hjälper således inte att i valrörelsen använda vackra ord om ökad personaltäthet. Vårdbehovet för en normal åldring och en demens­sjuk patient är två helt olika saker. Men i politikers och tjänstemäns argumentering blandas de alltid ihop. Vad vi behöver är kompetent sjukvårdspersonal som kan ge patienterna vad de har rätt till – nämligen en riktig diagnos som möjliggör kvalificerad vård och omsorg. Dessutom har patienterna rätt till symptomlindrande läkemedel, vilket inte alla får i dag.

Varför får demensforskningen så lite i forskningsbidrag? I dag kan vi bota cirka hälften av dem som drabbas av cancersjukdom och rädda 80 procent av dem som drabbas av hjärtinfarkt, men vi kan inte bota en enda som får Alzheimers sjukdom.

Tack vare bra satsningar på forskning om cancer och hjärt-kärlsjukdomar kan man se ljust på framtiden för dessa patientgrupper. Tack vare frivilliga bidrag till Cancerfonden och Hjärt-Lung-fonden får forskarna de medel som de så väl behöver. Det är bra, men samtidigt är det sorgligt att den mest samhällsbelastande sjukdomen av dem alla bara får omkring 10 procent i forskningsbidrag jämfört med vad de andra grupperna får tillsammans. Orsakerna är nog flera. Cancer och hjärt-kärlsjukdomar är fysiskt påtagliga, medan hjärnan är mer subtil. Kan det vara så att vi fortfarande är rädda och skamsna inför hjärnsjukdomarna? Minnet av inspärrade patienter på de gamla mentalsjukhusen skrämmer oss. Trots att hjärnan styr hela kroppen vill de ansvariga gärna blunda för hjärnans sjukdomar. Glöm inte att vi för bara några årtionden sedan knappt vågade tala om cancer. Vi sa kräfta och bara ordet skrämde oss. I dag kan vi tala om det på ett mer otvunget sätt, mycket tack vare satsningar på forskningsresurser och diagnostik.

Vi vet att hoppet finns. Vi vill att demensdrabbade ska ha samma rättigheter som alla andra sjuka. I dag har vi omkring 150 000 patienter i Sverige som är drabbade av någon demenssjukdom. Av dessa har omkring 100 000 Alzheimers sjukdom, som är behandlingsbar med något av de fyra godkända symtomlindrande läke­medel vi har. Varför är det då bara 30 procent av dessa som får lindring? En grundläggande orsak är att många tror att demens beror på hög ålder. Inget är felaktigare! Det är en sjukdom, som kan drabba såväl ung som gammal. Därför ska vi skilja på demensvård och åldringsvård!

Ett annat exempel på den diskriminering som våra patientgrupper utsätts för är att regeringen har lagt demenssjukdomarna på en barn- och äldreminister. Om över 10 000 av våra patienter varken är barn eller äldre än 65 år så har de faktiskt ingen ansvarig minister. 49-åriga alzheimersjuka personer behöver ingen åldringsvård.

Det går att göra livet lättare både för patienten och närstående och anhöriga om vi bara får den självklara rätten till utredning, diagnos och symptomlindrande läkemedelsbehandling vid Alzheimers sjukdom. Vi begär bara att Alzheimerpatienterna ska bli behandlade som alla andra sjukdomsdrabbade.

Demenssjukdom måste få samma villkor för åtgärder som övriga folksjukdomar.

Satsningen på forskning kring demenssjuk­domarna måste öka.

Börja med demensvård för både yngre och äldre demenssjuka och sluta att erbjuda åldringsvård till demenssjuka patienter under 60 år. Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar är svåra hjärnsjukdomar, inte ett tillstånd man får när man blir gammal.

Agneta Nordberg, professor Stockholms univ. Lennart Minthon, professor Lunds univ. Kaj Blennow, professor Göteborgs univ. Caroline Graff, professor Stockholms univ. Oskar Hansson, universitetslektor, Lunds univ. Elisabet Londos, universitetslektor Lunds univ. Lars Lannfelt, professor Uppsala univ. Hans Basun, professor Uppsala univ. Henrik Zetterberg, professor Göteborgs univ. Krister Westerlund, ordförande Alzheimer­föreningen Sverige Alzheimerföreningens minnesvärdar Sven Wollter, Claes Malmberg, Suzanne Reuter, Stefan Ljungqvist, Sissela Kyle, Thomas von Brömssen, Lennart Palm, Pernilla Andersson Dregen och Andreas Dregen

Italy's Vincenzo Nibali wins Tour de France‏

Nibali is the sixth rider to win all three Grand Tours -- France, Italy and Spain. France's Jean-Christophe Peraud finished second and Thibaut Pinot finished third.

Ebola

From April 2014:









27 juli 2014:
Kaos hotar när den värsta ebolaepidemin någonsin i Västafrika nu sprider sig till storstäderna. Epidemin är utom kontroll, uppger Läkare utan gränser


lördag, juli 26, 2014

Israel- och Hamasledarna = odjur

Detta musikstycke fascinerar (mig) och (tycker jag)( höjer sig praktiskt taget över allt annat på vår lilla (missskötta) rymdspillra





Finns det något vackrare? Kanske.

Taking Pulse May Help Track Stroke Risk



People who have had strokes and their family members can help detect an increased risk of a second stroke, a new study suggests. The technique used was a simple one: checking the pulse. The study included 256 people. Each person had a prior stroke caused by a blood clot. Stroke survivors and close family members were trained to detect atrial fibrillation by taking the pulse. This irregular heart rhythm can increase the risk of blood clots forming in the heart. A clot that travels to the brain may cause a stroke. All of the stroke survivors received EKG tests. They found that 57 people had atrial fibrillation. The EKG results were compared with pulse readings performed by stroke survivors, relatives and health professionals. Pulse readings done by patients correctly detected 54% of the cases of atrial fibrillation. Relatives detected 77% and health professionals 97%. The groups were 93% to 96% accurate in identifying a normal rhythm. The journal Neurology published the study. HealthDay News wrote about it July 23.

Slottsskogen

Från och med lördag (19/7-14) och några dagar framåt innebar morgonarna motion i vackra Slottsskogen i Göteborg, och detta under underbart väder (inte för varmt heller). Mobilkameran fotade lite grand och mycket spontant.





































Sista dagen i Göteborg under resan enligt ovan tillbringades med en färjetur i Göteborgs yttersta skärgård.
Billigt och bra, inte minst avkylande i den tryckande värmen.

 Bron som skymtar i bakgrunden är en ganska ny bro mellan Styrsö och Donsö.





Konstaterades också sista dagen att Karin Boyne på Avenyn nu inte har någon ros i handen vilket hon fått under väldigt lång tid. Vart tog givaren vägen?

torsdag, juli 24, 2014

Journal of Neuroscience

Överkurs


http://www.jneurosci.org/

NEJM

This Week at NEJM.org | July 24, 2014
http://www.nejm.org/

tisdag, juli 22, 2014

Spontant

Det är tisdagmorgon även i Göteborg liksom i Sundsvall. Vis av erfarenhet ställer jag in
motionerandet denna morgon då det gäller att spara på krafterna i denna värme.
Missade gårdagskvällens planerade aktivitet pga trötthet orsakad av stor aktivitet  i den tryckande värmen
tidigare på dagen trots att däri ingick en lätt  blåsig "svalkande" sjöresa. Jag fick helt enkelt i mig alldeles för lite vätska.
Men, härlig morgon om man kan sitta på "verandan" och dricka kaffe och läsa GP. Några lägre grader senare under dagen vore under alla omständigheter önskvärt. Såg att Södra Norrlandskusten får den "värsta" värmen idag.

söndag, juli 20, 2014

Götelaborg

Till mina släktingar och övriga genuina vänner (och eventuellt andra):.
En reserapport, dock inte från Maldiverna eller nåt "sånt" skrytbar charterplats
utan från en svensk sommarstad av bästa märke.
I går  direkt från centralstationen besök på Ullevi med sista delen av de avslutande finalerna i Gothia Cup och sedan en glimt av en jättestor demonstration hållen av Palestinavänner mot Israel på Gustaf Adolftorget med anledning av de vansinniga Gazahändelserna.
Därefter ostmackor och kaffe hos en trevlig, tidigare grannfamilj i ett område "bortanför" Botaniska.
Idag motionsrunda i Slottsskogen tidigt på morgonen med fantastiskt fint väder. Pingvinerna var också på bra humör, nästan alla glatt korpulerande (heter det så?). Jag har heller aldrig sett några djur som verkat trivas så bra som sälarna i det varma vädret i en annan del av Norrlandslika Slottsskogen (det kändes kymigt att tänka på norska män som klubbar ihjäl sälar - gjorde tidigar iaf)..
Därefter frukost och spårvagn/kort promenad till Konstmuseet på Götaplatsen där en ny utställning öppnade i går "Friction of ideas" (öppen intill den 19 oktober) med verk av inte mindre än den tidiga modernismens främsta konstnärer  van Gogh, Gauguin och Bernard. Två verk som tilltalade konstanalfabeten (undertecknad) mest: Vincent van Goghs färger i "Ljusröda rosor" (lånad från Glyptoteket i Köpenhamn) och Paul Gauguins "Porträtt av en ung flicka" (lånad från Ordrupgaaard i Köpenhamn) med den begrundande flickan..
Efter konstmuseet spårvagn ut till Saltholmen men alltför sent för att att ta färjan till Vrångön. Alla -tusentals- var på väg hem från de vackra öarna.
I morgon - efter förväntad upprepad  härlig motionstur i Slottsskogen - står Fredrikshamn (Danmark) på programmet vilket förväntas bli en mycket skön sjöresa (tar tre timmar åt ena hållet tror jag) i det strålande sommarvädret. Sedan kan man gratis låna en cykel på den danska turistbyrån och som i mitt fall  få en dröm uppfylld (även om det "bara" handlar om endast ett par timmars cykeltur i Danmark.
Detta skrivs på Sveriges finaste och mysigaste stadsbibliotek, det nybyggda Göteborgs Stadsbibliotek. PS jag har senare på mobilen försökt att rätta de grövsta språkfelen.
Det kunde ha varit ett par grader kallare, det kunde som förr ha funnits en "innehamn" fylld med stora handelsfartyg och det kunde som förr ha funnits stora slamrande varv med hög aktivitet för att denna "kortsemester" skulle kunna få det allra högsta betyget.
Tankar på det tidiga skjutandet på Hisingen måste man försöka kasta åt sidan (lättast glömmer man eländet under motionsturen i Slottsskogen).
Till sist: ursäkta slarvet.
PS
Det är ett fel med detta stadsbibliotek: det är så fint och bra att man så starkt dras till det och riskerar då annat trevligt och intressant som finns i och runt stan. Dessa lokaler tycks f.ö. ha haft de bästa av proffsen  som bl.a. stått för ventilationsinstallationen. I det gamla Göteborgsbiblioteket var det ingen bra ventilation, snarare bedrövlig.
PS 1: Måndagmorgon; ännu en rask promenad i Slottsskogen och ett lika vackert väder som i går. 06:30 när jag startade var det redan många motionärer i farten.
Bästa minnet från den här göteborgsresan ... kan inte hjälpas, de tidiga morgnarna i det bästa sommarväder som kan tänkas slår allt. Lika berikande som en tidig vandring i Norrlandsskogarna.

lördag, juli 19, 2014

Map Shows Airplanes Getting The Heck Out Of Ukranian Airspace


On a normal travel day, the airspace over Ukraine is some of the most congested in the world. It serves as a major cross roads for flights connecting major hubs in Europe with megacities in Asia.

However, after Malaysia Airlines Flight MH17 was reportedly shot down earlier today, most of the world's major airlines have ordered their planes to avoid the area completely. /Business Insider

Merkel Celebrates 60th Birthday With Political Colleagues, Friends

http://www.germany.info/Vertretung/usa/en/__pr/P__Wash/2014/07/18-Merkel-Birthday.html

SUNSPOT NUMBER DROPS TO ZERO

 Solar activity is very low. July 17th brought the first spotless day in nearly three years. The face of the sun was completely blank and the sunspot number dropped to zero./SpaceWeather

Physical Fitness Associated with Less Pronounced Effect of Sedentary Behavior


ATLANTA – July 14, 2014 –Physical fitness may buffer some of the adverse health effects of too much sitting, according to a new study by researchers from the American Cancer Society, The Cooper Institute, and the University of Texas. The study appears in the journal Mayo Clinic Proceedings, and finds the association between prolonged sedentary time and obesity and blood markers associated with cardiovascular disease is markedly less pronounced when taking fitness into account.
Sedentary behavior has been linked to an increase risk of obesity, metabolic syndrome, type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease, some cancers, and premature death. But previous studies of the association have not taken into account the protective impact of fitness, a strong predictor of cardiovascular disease incidence and mortality.
For the current study, researchers led by Kerem Shuval, Ph.D., of the American Cancer Society, examined the association of sedentary behavior, physical activity, and fitness to obesity and metabolic biomarkers among 1304 men seen at the Cooper Clinic in Dallas, Texas between 1981 and 2012. Sedentary time was composed of self-reported television viewing time and time spent in a car self-reported on a 1982 survey. Fitness was determined by a treadmill test during the medical examination at clinic visits.
The study showed that more sedentary time was significantly associated with higher levels of systolic blood pressure, and total cholesterol and triglycerides, as well as lower levels of HDL, the “good” cholesterol. It was also associated with BMI, waist circumference, and body fat percentage. But when researchers controlled for fitness, they found prolonged sedentary time was only significantly associated with a higher triglyceride/HDL cholesterol ratio (an indicator of insulin resistance). Sedentary time was not associated with metabolic syndrome (a clustering of risk factors). In comparison, higher fitness levels were associated with reduced adiposity and metabolic measures.
The authors say interpretation of their study’s findings should be tempered by its limitations. For example, sedentary behavior was based on self-report at one point in time, whereas fitness was assessed objectively during clinic visits.
“[A]lthough our findings suggest the need to encourage achieving higher levels of fitness through meeting physical activity guidelines to decrease metabolic risk,” they conclude, “the effects of reducing sedentary time on cardiometabolic risk biomarkers warrant further longitudinal exploration using objective measurement.”
Additional co-authors on the study include: Carrie E. Finley, Carolyn E. Barlow, and Dr. David Leonard (Cooper Institute), and Drs. Kelley Pettee Gabriel and Harold W. Kohl III (University of Texas School of Public Health).


Mayo Clinic Proceedings is a peer-reviewed medical journal published by Elsevier and sponsored by the Mayo Clinic. It covers the field of general internal medicine. The journal was established in 1926 as the Proceedings of the Staff Meetings of the Mayo Clinic and obtained its current name in 1964. According to the Journal Citation Reports, the journal has a 2011 impact factor of 5.698, ranking it 11th out of 153 journals in the category "Medicine, General & Internal". The journal started online publishing in 1999. Initially, its website consisted of simple lists of tables of content. In 2012, the current website was established. In addition to the journal content, it contains extra features such as Medical Images, Residents Clinics, Art at Mayo, and Stamp Vignettes on Medical Science, as well as author interviews and monthly issue summaries. Readers can also obtain CME credit./ Wikipedia 

onsdag, juli 16, 2014

NIHSeniorHealth: Eating Well As You Get Older - Frequently Asked Questions

NIHSeniorHealth: Eating Well As You Get Older - Frequently Asked Questions

Dagens ros


Dagens ros till tysk fotbollsledning som bl.a.  står bakom
landslagets sköna spel. Svenska ledare borde ta efter så att vi
åtminstone har en chans att hänga med i den internationella fotbollen.
Den höga klassen inom tysk fotboll borde också innebära mer av
Bundesliga i svensk teve. Om problem med programutrymmet:
gärna på bekostnad av annan fotbollssändning.
Till slut, miljarder fotbollsvänner runt om i världen hyllar
det tyskla landslaget för VM-vinsten.
250.000 människor i Berlin hyllade sitt landslag ute på gatan.
Vem kan tvivla på fotbollens Storhet?


The Journal of the American Medical Asociation

http://jama.jamanetwork.com/journal.aspx


(Alltid hittar även vi noviser inom området något intressant)

SpaceDaily

http://www.spacedaily.com/

Evidence for Inflationary Gravitational Waves from the BICEP2 experiment in Antarctica






In March 2014, NSF-funded researchers John Kovack and Clem Pryke discussed the evidence underlying their published contention that data gathered by the BICEP telescope at the South Pole confirms the inflationary theory of the origins of the universe.

Gravitational waves are a key but elusive prediction of Albert Einstein's general theory of relativity first postulated nearly 100 years ago. They are generated during Inflation according to ideas put forward by Stephen Hawking, Alan Guth, and others in the 1970s and 80s.

If these findings are confirmed, they will help us understand better how the universe we inhabit burst into existence in an extraordinary event that initiated the Big Bang. This discovery made headlines around the world.

Credit: NSF

NASA marks the 45th anniversary of the first moon landing

NASA marks the 45th anniversary of the first moon landing this month while it takes the steps needed for America's next giant leap to send astronauts to Mars.
NASA's Apollo 11 crew landed on the moon July 20, 1969. The world watched 45 years ago as astronauts Neil Armstrong and Buzz Aldrin set their lunar module, Eagle, down in the Sea of Tranquility, while crewmate Michael Collins orbited above in the command module Columbia.
The agency will commemorate Armstrong's "one giant leap for mankind" through a number of events across, and above, the United States during the next two weeks, as well as on the agency's website and NASA Television.

tisdag, juli 15, 2014

Radio and Television 1940 Vocational Guidance Films

"View of the radio industry as it existed in 1940, showing potential occupations at every level. Introduces the new industry of television, emphasizing its need for specially skilled workers. Useful imagery of the electronic media in the pre-World War II era."






To Prevent Alzheimer’s, Diet and Exercise Are Effective, Large Study Shows


In a groundbreaking study that looked at how diet, exercise and other non-drug interventions affect cognitive decline, researchers see some hope for relatively easy dementia-fighting strategies.


More: http://time.com/2982908/to-prevent-alzheimers-diet-and-exercise-are-effective-large-study-shows/?xid=newsletter-brief

måndag, juli 14, 2014

Tips för Göteborgsturister

Köp biljetter på ticnet.se tilll Kusttur Kungshamn-Lysekil-Göteborg, framresa med buss på Ångaren Bohuslän

Nadine Gordimer


Den sydafrikanska författarinan Nadine Gordimer (bilden) född 1920 avled i går.
Gordimer fick Nobels Litteraturpris 1991.

"Nadine Gordimer and Nelson Mandela were both part of a cohort that was willing to fight, and essentially risk all, for the sake of humanity. The notions of justice, of honor, of decency, of responsibility to and for other human beings are now largely quaint.
Now, leaders and writers fight for their personal brands and their irony. And their profits."
/Läsarkommentar i New York Times

Green Eggs and HIM | HMS

Green Eggs and HIM | HMS

Publikbild

Glad tysk president

Tysklands president och Merkel firar
tillsammans med laget

Planera för att fasa ut VM-fotbollen


Skönt för en del - men kraftiga abstinensbesvär för andra.
- Nu gäller det att fylla tomrummet. Att planera för att plana ut, säger Tore Brännberg, doktor i socialt arbete vid Göteborgs Universitet.
Enligt Brännberg, som bland annat skrivit böcker om de socialpsykologiska aspekterna hos fotbollssupportrar, har många rutat in sitt liv under VM-månad.
- Man har levt efter ett schema. Varit uppe sent på nätterna och kollat matcher och gett sig själv tillåtelse att sova längre på mornarna. Och så plötsligt kommer frågan - vad gör jag nu?
Receptet för att undvika VM-abstinensen heter planering. Att fundera på nästa steg redan när man sitter i sin fotbollsbubbla [jag denna blogs skrivare, alltså Stig har planerat så ingen VM-abstinens här inte. Måste också tillägga att jagär mycket nöjd med detta VM då kvalitén på spelet varit mycket hög - och vilken spänning i nästan alla matcher].
- Man kan tänka på vad man skulle ha gjort om det inte varit VM. Kanske åkt och hälsat på gamla faster. Det kan man planera in på måndag, tisdag till exempel så att det bara inte är helt tomt, säger Tore Brännberg.
Kan relationerna med ens närmaste ha tagit skada?
- Familjen kan säkert ha påverkats. Det är klart att det tär på förhållandet om en del gärna vill ta en strandpromenad och den andra absolut måste se Argentina.
Hur mycket har du själv sett av VM?
- Allt utom två matcher. Men jag har också klara planer för vad jag ska göra på måndag. . .

STORT GRATTIS TYSKLAND1

VM-publik


Putin var också på plats liksom Merkel och andra höjdare
World Cup 2014: Germany Defeats Argentina, 1-0, in Extra Time to Win Final / N Y TIMES
More: http://www.nytimes.com/interactive/2014/07/13/sports/worldcup/world-cup-final-germany-vs-argentina.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&version=LargeMediaHeadlineSum&module=photo-spot-region&region=photo-spot&WT.nav=photo-spot&_r=0

1:0 gegen Argentinien, Deutschland ist Fußball-Weltmeister

Som de flesta tippat blev Tyskland världsmästare, men det satt hårt inne. Vi grattar
tyskarna och argentinarna som också bidrog till en strålande fotbollsmatch.                                                  


Match Statistics
StatsGermanyArgentina
Shots (on goal)10 (7) 10 (1)
Fouls2016
Corner Kicks53
Offsides32
Possession64%36%
Yellow Cards22
Red Cards00
Saves14



söndag, juli 13, 2014

Bayern Münchens unge mittfältare Mario Götze (t.v. bilden ovan) blev den store hjälten genom sitt mål i den 113e minuten. alltså när 7 minuter återstod av matchen. Hjälte i Tyskland för åratal framåt. Ja decennier.







James Rodríguez

Den unge under VM så bra spelande colombianen James Rodríguez är nu nära att
gå över till Real Madrid.

VM-finalen 2014: TV4 med matchstart kl 21:00



Tyskland-Argentina
Plats legendariska Maracaná i Rio (bilden)
Domare Nicola Rizzoli, Italien
Favorit Storfavorit Tyskland (men jag tippar Argentina)
Troliga startelvor:
Tyskland (förbundskapten Joachim Löw)
Manuel Neuer
Philipp Lahm, Jérome Boateng, Mats Hummels, Bennedikt Howedes
Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira
Thomas Müller, Toni Kroos, Mesut Özil
Miroslav Klose
Argentina (förbundskapten Alejandro Sabella)
Sergio Romero
Pablo Zabaleta, Martín Demichelis, Ezequiel Garay, Jose Maria Bassanta
Lucas Biglia, Javier Mascherano, Angel Di Maria
Gonzalo Higuaín, Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi.

Holland-Brasilien 3-0. Holland blev VM-turneringens trea.

I kväll final. Alla tror att Tyskland slår Argentina. Jag tror (och hoppas) att Argentina KAN överraska.

lördag, juli 12, 2014

VM

Även vi svenska fotbollsvänner som i evighet kommer att minnas året 1994
bör hålla med om att en match om "tredje pris" i VM i fotboll
inte passar sig riktigt. Världsmästerskapet är till för att kora
en världsmästare, punkt slut. Jag tror att de flesta fotbollsvännerna
runt om i världen håller med, möjligen med undantag av fotbollsvänner
i, förutom Sverige t.ex. Turkiet och Kroatien vars landslag som också blivit
trea en gång eller ännu hellre
t.ex. fotbollsvänner i Polen vars landslag  blivit trea två gånger.
"Rätta" mig om jag har fel.
Ge båda förlorarna en "bronspeng" på samma sätt som i EM-slutspelet där man inte spelar några bronsmatcher. De förlorande lagen vill glömma VM om än man inte anstränger sig lika mycket som Brasilien i år.
Anm.: men trots allt kan man inte undvika att teve-se matchen i kväll; mest av nyfikenhet på Brasilien.

"Mi futuro es la final del Mundial" /Sabella



               
            
                                                                                                             
Sabella se enteró de que su representante declaró que "se va después del Mundial" y rápidamente le anunció a Olé que sólo tiene la cabeza en ser campeón del mundo: "Pensar en otras cosas sería una falta de respeto".

VM


Zusammen mit Spaniens Fußballidol Carles Puyol wird Brasiliens Topmodel Gisele Bündchen am Sonntag vor Beginn des Endspiels den WM-Pokal ins Stadion bringen.

Överallt talas nu fotboll, inte minst i Tysklandskretsar även om man vis av erfarenhet är återhållsam vad gäller tips om finalresultatet

The German Embassy together with The Smithsonian American Art Museum and National Portrait Gallery cordially invite you to a showing of the Germany vs. Argentina game this Sunday, July 13 at 3:00 PM in the museums’ Robert and Arlene Kogod Courtyard. The museums’ Courtyard Café will be open for visitors to purchase food and beverages.
The Courtyard is located at 8th and F Streets, NW, Washington, DC. There is an additional, handicapped-accessible entrance at 8th and G Streets. The Gallery Place/Chinatown Metro (yellow/red/green) is a short walk away.
We look forward to seeing you this Sunday. You do not need to RSVP, but please do spread the word to your friends and associates!
Behövs en match om tredje pris; jag tror att de flesta säger nej. Världsmästerskapet är till för att utse en världsmästare, punkt slut?

fredag, juli 11, 2014

VM:s bäste spelare





FIFA har utsett kandidaterna till VM:s bäste spelare:
Di Maria, Hummels,Kroos, Lahm, Mascherano, Messi, Müller, Neymar, Robben och James Rodriguez.  

A 6.8-magnitude earthquake hits Fukushima, epicenter of a nuclear crisis after 2011 earthquake, Japan agency reports. /CNN

Arkitekt dömer finalen


Den 42-årige  arkitektutbildade Nicola Rizzoli (bilden) från Italien  dömer vm-finalmatchen på söndag.
Rizzoli har dömt tre matcher under innevarande VM:  Holand-Spanien, Argentina-Nigeria och Argentina-Belgien.

Bloggarkiv